Bizi takip edin

TÜM HABERLER

YENİ ANTİBİYOTİKLERE IŞIK OLACAK ARAŞTIRMA

Bakterilerle savaşta yeni bir dönem başlıyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Osman Doluca, TÜBİTAK 3501 proje desteğiyle daha önce E.coli bakterisinin DNA’sında keşfettikleri anahtar yapının görevlerini ortaya çıkaracak. Böylece zararlı bakterilerle mücadelede yeni kapılar aralanacak. Bakterilere karşı yeni antibiyotiklerin geliştirilme çalışmalarına ışık olacak.

E.coli  bakterisinin DNA’sında bulduğu anahtar yapının potasyum ya da magnezyum fazlalığına bağlı olarak değişebildiğini belirlediklerini kaydeden Doluca, “Şimdi de bu yapının görevini inceleyeceğiz. Bakterinin bütün gen yapısını analiz ettik. Bakterinin DNA yapısında G4’lüsü dediğimiz 4 zincirli DNA ya da kök ilmik yapısı bulunuyor. Bu yapının da ortamdaki tuz çeşidi ve miktarına bağlı olarak değişebildiğini gösterdik. E.coli bakterisinde 26 anahtar var. Henüz bunların hepsinin çalışma prensipleri bilinmiyor. Genlerin çalışmasını kontrol edebildiğini düşünüyoruz. Eğer çalışma prensiplerini ortaya çıkarabilirsek bakterilere karşı yeni antibiyotik geliştirme çalışmalarına ışık olabilecek” dedi.

Her hücrede kontrol sisteminin bulunduğunu belirten Doluca, daha önce bilgisayar yardımıyla (biyoenformatik) keşfettikleri korunmuş bir G-dörtlüsünün biyolojik rolünü ortaya çıkarmak için TÜBİTAK'tan destek aldıklarını söyledi. Bu çalışmayla yapının rolünü, hücredeki değişimi inceleyeceklerini aktaran Doluca, “Bakterilerin neden olduğu hastalıklarla mücadelede kullanılan ilaçların gelişmesi için yeni yöntemler ortaya koymayı hedefliyoruz” diye konuştu.

TÜBİTAK ELEKTRİKLİ ARABA YARIŞMASINA KATILIYORUZ

İzmir Ekonomi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri tarafından geliştirilen ve üretilen yeni elektrikli arabamız, her yıl TÜBİTAK tarafından düzenlenen "Efficiency Challenge - Electric Vehicle" (https://challenge.tubitak.gov.tr/anasayfa.html) yarışmasına katılmak için Kocaeli'ye yola çıktı. Dört farklı bölümden toplam 10 öğrencinin yer aldığı Ecowheels takımımız, 12 Ağustos tarihinde gerçekleştirilecek yarışmada üniversitemizi ve İzmir'i temsil edecek.

İzmir Ekonomi Üniversitesi
izto logo
İzmir Ticaret Odası Eğitim ve Sağlık Vakfı
kuruluşudur.
ieu logo

Sakarya Caddesi No:156
35330 Balçova - İzmir / TÜRKİYE

kampus izmir

Bizi Takip edin

İEU © Tüm hakları saklıdır.