Karmaşık bir üretim planlama sürecinin analiz ve optimizasyonu, Bosch

    Projenin amacı fabrikadaki karmaşık üretim planlama sürecini yapılacak incelemeler doğrultusunda iyileştirmektir. Proje kombi üretimi yapan Manisa fabrikasında yürütülmektedir. Ana problem üretim planlamasının iki haftaya varan bir süre almasıdır. Süreçteki karar verici departmanların birden fazla ve birbirlerinden uzak oluşu; ayrıca elde hazırlanan planın sürekli değişmesinden kaynaklanan uzun planlama süreci zaman kaybettirmektedir. Projede bu sebepten dolayı ertelenen teslim tarihlerini önlemek için bir optimizasyon modeli geliştirilmiştir. Model oluşturulurken firmanın temel ihtiyaçları, kısıtları ve uzun-kısa dönem stratejileri göz önünde bulundurulmuştur. Amaç fonksiyonu birçok maliyet bileşenini bir araya getirmektedir. Modelin çıktısı günlük ideal üretim adetlerini, siparişlerin üretim tarihlerini ve üretim hatlarını göstermektedir, ve bu çıktılar ürünler arasındaki hazırlık zamanlarını en aza indirmek üzere geliştirilen sezgisel algoritmanın girdisi olarak kullanılmaktadır.

    Fırçalama operasyon akışının iyileştirilmesi, CMS Jant ve Makine Sanayi A.Ş.

    Fabrikada, birçok jant modeli üretilmektedir. Fırçalama operasyonunda, her inç için farklı fırça kullanılmaktadır. Fırçalama işleminden sonra küçük kalıntılarını temizlemek için işçiler çalışmaktadırlar. Her makinenin önünde jantların beklediği sınırlı bir alan vardır, bu alana sığmayan jantlar döner bir rayda sıra beklerler. Bu çalışmada fabrikanın talaşlı imalat bölümündeki fırçalama operasyonunun akışının iyileştirerek, üretim miktarını arttırmak aynı zamanda da üretim çevrim süresini azaltmak hedeflenmiştir. Böylelikle boş fırçalama makinaları varken oluşan döngü oranını azalacak ve üretim akışı iyileştirilecektir.

    Dağıtım ağının iyileştirilmesi, Coca-Cola Kemalpaşa fabrikası

    Bu çalışma, Coca Cola firmasının satış noktalarına tedarik sağlayan dağıtım ağının verimliliğini arttırmayı hedeflemektedir. Firma, İzmir'i belli sayıda dağıtım noktaları içeren bölgelere ayırmış ve hergün bölgelere bir tedarik elemanı tahsis etmiştir. Tedarik elemanın görevi, bölge içindeki satış noktalarını ziyaret edip eksiklikleri gidermektir. Dolayısıyla, optimal bölge sayısı, bölge içindeki satış noktaları ve satış elemanın gitmesi gereken en kısa yol saptanarak dağıtım ağının verimliliği bu çalışma sayesinde arttırılmış olacaktır.

    Dolu paletlerin yerleşim yerlerinin en iyilenmesi, Coca-Cola Kemalpaşa fabrikası

    CocaCola Kemalpaşa fabrikası direkt dağıtım ambarında yürütülmekte olan bu projede esas olarak müşterilerin siparişleri doğrultusunda hazırlanan mix paletlerin daha kısa sürede hazırlanabilmesi için ambarın yeniden yerleştirilmesi amaçlanmıştır. Ürünlerin en çok tercih edilme miktarlarına gore dönemsel yerleşim planları oluşturularak işçinin ürünler arası yürüme mesafesinin azaltılması hedeflenmiştir.

    Otomotiv endüstrisi için simülasyon tabanlı bir çizelgeleme problem, Delphi

    Bu projenin amacı otomotiv sektörü için elektrik sistemleri üreten, seri üretim yapan, vet siparişe gore üretim yapan bir firmanın üretim planının hazırlanmasıdır. Montaj hattında rassal işlem sürelerine sahip dengesiz istasyonlar taleplerin karşılanamamasına ve müşteri memnuniyetsiziliğine neden olmaktadır. Bu sebeple son ürün miktarının maksimize edilebilmesi için verimli bir çizelgeleme gerekmektedir. Çözüm yöntemi olarak, mevcut sistemin simulasyonu ve günlük üretim planının çizelgelenmesi için oluşturulacak matematiksel modeller kullanılmıştır.

    Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi erişilebilirlik fizibilite çalışması, Dokuz Eylül Üniversitesi Çocuk Hastanesi

    Bu projenin amacı Engelsiz 9 Eylül projesi kapsamında yerleşkede bulunan Çocuk Hastanesi ve Dekanlık Binası'nın engelli vatandaşlarımızın kullanımına uygun hale getirilmesi ele alınmıştır. Proje içeriğinde binaların girişlerinde bulunan rampa ve merdivenler,bina içlerindeki danışmalar, tuvaletler, görsel ve işitsel uyarıların bulunması gerektiği lokasyonlar ve duyumsanabilir yüzeylerle birlikte bina içi yatay ve dikey dolaşımı sağlayan asansör ve merdivenlerin engelli tiplerine göre uygun hale getirilmesi, ayrıca bütün bu yenilemelerin maliyet analizlerinin yapılması amaçlanmıştır. Projenin asıl önemli getirisi olarak, hastanenin engellilere uygun halinin ve hizmet kalitesinin tüm vatandaşların algısında yer etmesi, kentsel ve bölgesel tercih edilirliğinin artırılması ve yenilemelerin hizmet alan vatandaş sayısını artırması düşünülmektedir.

    Sağlık sektöründe performans iyileştirme çalışmaları, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi

    Dokuz Eylül Ünversitesi Tıp Fakültesi hastanesinde yürütülen bu projede, hem hastalara hem de öğrencilere sunulan hizmet kalitesinin artırılması hedeflenmiştir. Bitirme projesinin hastalara sunulan hizmet kalitesini artırmaya yönelik ayağında, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp fakültesindeki mevcut ameliyathanelerin, ana bilim dallarının ameliyat yoğunlukları ve doktor sayıları dikkate alınarak, hazırlık sürelerini ve fazla mesai sürelerini en küçükleyecek şekilde planlaması yapılmıştır. Problemin çözümü ve doğrulamasında, matematiksel ve benzetim modelleri ile sezgisel yöntemler birlikte kullanılmıştır. Bitirme projesinin, öğrencilerin yemekhane kuyruğunda harcadığı zamanı azaltmayı hedefleyen ikinci probleminde öncelikle var olan yemekhane operasyonlarını yansıtmak üzere bir benzetim modeli kurulmuş, ardından deney tasarımı yapılarak, bekleme zamanını etkileyen en önemli sistem bileşenleri tespit edilmiş ve bu süreyi azaltacak alternatif yemekhane yerleşim planları geliştirilmiştir.

    IFS yazılımının kısıtlı kapasite planlama modülünün iyileştirilmesi, Egeria

    Bu projede bir ERP danışmanlık firması olan Egeria'da IFS yazılımının kısıtlı kapasite planlama modülünün iyileştirilmesi üzerinde çalışılmaktadır. Geliştirilecek model su sayaçları konusunda Türkiye'nin en büyük üretici ve ihracatçı firması olan Baylan'da uygulanacaktır.

    İzmir şehir merkezinde ulaşım süresinin azaltılmasına yönelik ring servisleri kullanımının fizibilite çalışması, ESHOT

    İzmir 'de Konak, Halkapınar ve Kemer aktarma merkezleri arasında kalan bölge, birçok ekonomik aktivitenin yürütüldüğü iş ve alışveriş merkezlerine ve ayrıca tarihi yapılara ev sahipliği yapmaktadır. ESHOT filosunun yaklaşık yarısı bu bölgede hizmet vermektedir. Bu çalışmada amaç, İzmir şehir merkezinde şu anki durumdan kaynaklanan otobüs yoğunluğunu azaltacak alternatif otobüs servisleri sistemlerini tasarlamak ve değerlendirmektir. Bu seçeneklerle müşteri memnuniyeti arttırılırken, şehir merkezinde emisyon iyileştirmeleri hedeflenmektedir. Bunun için temelde gerçek verilere dayalı simülasyon yöntem olarak seçilmiştir ve denenen alternatiflerin sonuçlarına bakılarak en uygun sisteme karar verilecektir.

    Envanter optimizasyonu ve montaj hattı çizelgelemesi, İnci Akü

    Bu proje kapsamında, bir akü üretim firmasında mamül, yarı mamül ve hammadde kalemlerinden oluşan stok maliyetlerinin azaltılması hedeflenmiştir. Projenin ilk ayağında, hammadde kalemleri için benzetim modelleme bazlı envanter eniyileme çalışması yürütülürken ikinci ayağında, mamül stoğu kaynaklı maliyetlerin azaltılmasına yönelik bir üretim planlama ve çizelgeleme matematiksel modeli ile bir sezgisel yöntem geliştirimiştir. Sipariş bazlı üretim yapılıyor olması ile mamül stoğuna yönelik iyileştirme çalışmalarının, yarımamül stoğunu da dolaylı olarak etkileceği öngörülmüştür.

    Depo yerleşim optimizasyon projesi, Kansai Altan Boya Sanayi A.Ş.

    Kansai Altan A.Ş de devam eden projenin temel amaçları depodan sipariş toplama süreçlerindeki, depo adreslerindeki ve depo düzenindeki problem, eksiklik ve aksaklıkları azaltmak ve gidermektir. Firmanın ürün ambarında sipariş toplama süreci için bir matematiksel model oluşturulmuş bunu model çözücülere başarıyla çözdürülmüş, doğrulanmıştır. Proje çalışması dahilinde yeni modelin firmaya olan implementasyonu ile çalışmalar yapılacak ve hammadde vb diğer depolar için, gerekli kısıtlar ve durumlar gözönüne alınarak benzer şekilde matematiksel modelleme yöntemiyle iyileştirelecek ve uygulanacaktır. Böylelikle firmanın depolarını eskiye gore çok daha verimli ve hızlı yönetmesi, farklı depoların süreçlerini standardize ederek kaynaklarını ortak olarak kullanabilmeleri hedeflenmektedir

    Yalın üretim tekniklerinin uygulamaları, Philip Morris Sabancı Sigara ve Tütüncülük Sanayi ve Ticaret A.Ş

    Projenin ilk bölümünde, Değer Akış Haritalaması tekniği kullanılarak operatör, yerleşim planı, planlı aktiviteler ve plansız aktivitelerden kaynaklanan problemleri çözmek amaçlanmaktadır. Projenin ikinci kısmında ise amaç, Tekli Dakikalarda Model Değişimi tekniğini kullanarak planlı aktivitelerde oluşan süre kaybı ve kalite problemlerini ortadan kaldırmaktır.

    Performans iyileştirme çalışması, Renkler Makina Yedek Parça

    Talep tahmini ve envanter planlaması, Türk Tuborg

    Bozulabilir gıda ürünlerinin üretilmesinde en önemli sorun üretilen ürünlerin raf ömürleridir. Diğer önemli konu da Türk Tuborg'un bira piyasasındaki artan pazar payıdır. Artan talebe bağlı olarak üretim en iyi şekilde planlanmalıdır. Proje üzerinde seçerek çalıştığımız 4 ürün, fabrikanın özel olarak stoğunu ayarladığı ürünlerdir. Bu ürünlerin talepleri 7. ve 8. aylarda yüksek bir ivme göstermektedir. Bu projenin amacı, seçtiğimiz ürünler için bira özelliklerine ve fabrikanın kapasite kısıtlarını da göz önünde bulundurarak üretim planlaması yapmaktır. Üretim planlaması yapılırken, matematiksel modelleme sürecinde en önemli nokta bira raf ömrünün dikkate alınmasıdır.