Mühendislik Fakültesi
SAĞLIK KAYNAĞI BALIĞI TÜKETME ZAMANI
Av yasağının kalkmasıyla tezgâhlara balık yığılırken, Türk halkının omega-3 kaynağı balığı tüketmediği ortaya çıktı. 2017 yılı Türkiye Denizleri Raporuna göre dünyada kişi başı ortalama balık tüketimi 19,2 kg, Avrupa Birliği’nde ortalama 24 kg iken Türkiye’de bu rakam sadece 7,6 kilogramda kalıyor. Uzmanlar ise balık tüketiminin kalp damar, şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol, depresyon ve zihinsel hastalıklar üzerine engelleyici ve tedavi edici etkilerinin görüldüğünü belirtiyor ve sağlık kaynağı balığı yemeye davet ediyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğuna dikkat çekerek, “Beslenmede, protein içeriği, miktarı, sindirilebilirliği ve doymamış yağ asitleri açısından zengin olan balık ve su ürünlerinin yeri çok önemlidir. Vücudumuz tarafından sentezlenemeyen esansiyel yağ asitlerinin, mutlaka gıdalarla dışarıdan alınması gereklidir. Balıklardaki yağ asit kompozisyonu ve oranı da bu açıdan önemlidir. Bu nedenle sofralarımızda değişik balık türleri olmalıdır” dedi.
'Deniz balığına yönelin'
Yağ asit kompozisyonun kültür balıklarında daha az olduğunu, bu nedenle av yasağının da sona ermesiyle birlikte sofralarda deniz balıklarının daha çok yer alması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Turhan, taze balık tüketilmesi için şu hususlara dikkat edilmesini tavsiye etti:
“Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Tazeliğini yitiren balığın gözleri buğulanmaya ve daha sonra da içeri çekmeye başlar. Taze balığa dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Eğer bayatlamış ise bu iz balık üzerinde kalır. Balığın pulları canlı ve parlak olmalıdır. Pullarına dokunulduğunda düşmemelidir. Tezgâhlardaki balıklara devamlı su serpildiğinden balıklar parlak görünebilir. Bu nedenle balığın sadece parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Bayatladıkça solungaçlarda renk değişir. Bu hususlara dikkat ederek, taze balığı sofralarınıza alabilirsiniz.”
HABER |TÜM HABERLER
Prof. Pasquale's ziyareti
İtalya Benevento Sannio Üniversitesi'nden Prof. Pasquale Daponte, olası ortak projeleri, yüksek lisans ve doktora programlarını görüşmek üzere 07.03 - 10.03 tarihleri arasında
Professor Slawomir Szrama konuşması
04.03.2024 – 08.03.2024 tarihleri arasında üniversitemizi ve Havacılık ve Uzay Bölümümüzü ziyaret eden Profesör Slawomir Szrama 06.03.2024 tarihinde 17.00-18.15 saatleri arasında "Sinir
Hayat Kurtaracak Projeler
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, ülkemizde deprem, sel ve yangın gibi doğal afetlerin artması üzerine harekete geçerek arama ve kurtarma çalışmalarına büyük
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünün Gaziemir Teknik Gezisi
Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin Milli Savunma Üniversitesi bağlısı Hava Astsubay Meslek Yüksekokulunun Havacılık Bilimleri laboratuvarları ile Hava Eğitim Komutanlığı bağlısı
İzmir Ekonomili Profesöre 'Başkanlık' Görevi
Stanford Üniversitesi’nden özel bir araştırma ekibinin açıkladığı ‘Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları Listesi’nde yer alan İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm
İspanya Universidad Jaume Üniversitesi ile Biyomedikal Mühendisliği Erasmus Anlaşması Yapıldı
Universidad Jaume ile Biyomedikal Mühendisliği için yapılacak anlaşma için imza süreçleri tamamlanmış bulunmaktadır. Öğrencilerimiz bir sonraki açılacak Erasmus Öğrenim hareketliliğinde bu üniversiteyi
‘Helikopter’ Ödülcülerine Uluslararası Gurur
Geliştirdikleri yük taşıma ve taarruz helikopteriyle TEKNOFEST’te iki yıl art arda ödül almayı başaran İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri, Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de
TEKNOFEST’e 'İzmir Ekonomi' Damgası
Türkiye’nin ilk ve tek havacılık, uzay ve teknoloji festivali olan TEKNOFEST’te sergilenmek üzere İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencileri tarafından geliştirilen elektrikli otomobil, büyük