
Mühendislik Fakültesi
SAĞLIK KAYNAĞI BALIĞI TÜKETME ZAMANI

Av yasağının kalkmasıyla tezgâhlara balık yığılırken, Türk halkının omega-3 kaynağı balığı tüketmediği ortaya çıktı. 2017 yılı Türkiye Denizleri Raporuna göre dünyada kişi başı ortalama balık tüketimi 19,2 kg, Avrupa Birliği’nde ortalama 24 kg iken Türkiye’de bu rakam sadece 7,6 kilogramda kalıyor. Uzmanlar ise balık tüketiminin kalp damar, şeker hastalıkları, yüksek tansiyon, kolesterol, depresyon ve zihinsel hastalıklar üzerine engelleyici ve tedavi edici etkilerinin görüldüğünü belirtiyor ve sağlık kaynağı balığı yemeye davet ediyor.
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nazan Turhan, balığın beslenme değeri ve protein içeriği bakımından zengin bir yiyecek olduğuna dikkat çekerek, “Beslenmede, protein içeriği, miktarı, sindirilebilirliği ve doymamış yağ asitleri açısından zengin olan balık ve su ürünlerinin yeri çok önemlidir. Vücudumuz tarafından sentezlenemeyen esansiyel yağ asitlerinin, mutlaka gıdalarla dışarıdan alınması gereklidir. Balıklardaki yağ asit kompozisyonu ve oranı da bu açıdan önemlidir. Bu nedenle sofralarımızda değişik balık türleri olmalıdır” dedi.
'Deniz balığına yönelin'
Yağ asit kompozisyonun kültür balıklarında daha az olduğunu, bu nedenle av yasağının da sona ermesiyle birlikte sofralarda deniz balıklarının daha çok yer alması gerektiğini kaydeden Prof. Dr. Turhan, taze balık tüketilmesi için şu hususlara dikkat edilmesini tavsiye etti:
“Taze balığın gözleri parlak ve dışa bombeli olur. Tazeliğini yitiren balığın gözleri buğulanmaya ve daha sonra da içeri çekmeye başlar. Taze balığa dokununca meydana gelen çukurluk anında düzelir. Eğer bayatlamış ise bu iz balık üzerinde kalır. Balığın pulları canlı ve parlak olmalıdır. Pullarına dokunulduğunda düşmemelidir. Tezgâhlardaki balıklara devamlı su serpildiğinden balıklar parlak görünebilir. Bu nedenle balığın sadece parlaklığıyla yetinmemek gerekir. Taze balığın solungaçları canlı kırmızı olur. Bayatladıkça solungaçlarda renk değişir. Bu hususlara dikkat ederek, taze balığı sofralarınıza alabilirsiniz.”
HABER |TÜM HABERLER

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Klinik Mühendisi Semineri
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Biyomedikal Müdürlüğü departmanı tarafından Klinik Mühendisliği dersi kapsamında öğrencilerimize mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak sunum gerçekleştirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
BME 318 dersi kapsamında Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerine Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sayın Büşra BÖLCECİ YILMAZ tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği

ECO-Dynamics taarruz helikopteri tasarımlarıyla Teknofest Helikopter Tasarım Yarışması'nda ikinci oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Pınar Akın, Eda Nur Tetik, Kutlu Akar, Melisa Gündoğdu, Mehmet Ali Tekin, Tuna

Helikopter Tasarımıyla Türkiye İkincisi Oldular
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’ndeki 7 öğrenciden oluşan ‘ECO-Dynamics’ takımı, TEKNOFEST’te düzenlenen Helikopter Tasarım Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu.

NASA’dan İzmir’e Gelip Öğrencilerle Buluştu
NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) düzenlediği ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı iki günlük konferansta gençlerle

Maliyet ve Süreye ‘Prefabrike’ Çözüm
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, riskli yapıları sağlıklı ve çabuk bir şekilde yenilemek gerektiğine dikkat

Bina Denetiminde Hayati Uyarılar
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehirde yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından binlerce vatandaş, oturduğu binanın sağlamlığını test etmenin telaşına düştü.

'Kötü Zemin Yıkıma Bahane Olamaz'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaza dönen çok sayıda binanın proje, malzeme