DOĞANIN MUCİZESİ ZEYTİNYAĞI SAĞLINIZDAN ETMESİN!

Doğanın insanoğluna hediye ettiği en değerli besinlerden zeytinin yağa dönüşme yolculuğunda 2018 – 2019 sezonu açıldı. Zeytinde 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor. Toplam ürünün 423 bin tonunun sofralığa, 1 milyon 77 bin tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da 193 bin ton zeytinyağı çıkacağı ön görülüyor.
Uzmanlar, yeni sezonla birlikte mutfakların vazgeçilmesi zeytinyağının olumsuz saklama koşullarının ürünün kalitesini ve besin değerlerini azalttığına dikkat çekiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler, zeytinyağının şeffaf cam ya da plastik şişelerde saklanması nedeniyle yağın ışık ve ısıya maruz kaldığını, bunun sonucunda da ürünün kötü tat ve koku oluşumuyla birlikte besin değerlerini yitirdiğini söyledi.
Zeytinyağının plastik ve şeffaf cam şişelerde, güneş altında saklanmaması gerektiğine dikkat çeken Güngörmüşler, “Zeytinyağları kimi zaman plastik şişeler içinde satışa çıkabiliyor. Bu şişeler, iyi temizlenmeden kullanıldığında yağlarda mikrobiyal üremeye sebep oluyor. Bu da yağın hızla bozulmasını daha açık duruma getiriyor. Bu sebeple kaynağı bilinmeyen ve plastik şişelerde satılan zeytinyağları tüketilmemelidir” dedi.
Plastik şişelerdeki yağın hangi senenin ürünü olduğu, asit oranları, saklama koşulları ve saf olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılamadığına da dikkat çeken Güngörmüşler, markasız olan bu yağların büyük oranda tağşiş olduğu kaydetti.
‘Renkli cam şişe tercih edilmeli’
Zeytinyağının bulunduğu şişede, marka, işletme kayıt numarası, üretim ve son kullanma tarihi gibi gıda için gerekli bilgilerin bulunması gerektiğini aktaran Güngörmüşler, şunları söyledi:
“Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Zeytinyağı evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalıdır. Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 C civarında olacak şekilde korunmalı. Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturuyor. Bu nedenle, renkli cam şişelerde, renkli cam damacanalarda, porselen ya da çelik kaplarda muhafaza edilmeli.”
HABERTÜM HABERLER

Italian National Space Day Workshop
16 Aralık 2024 tarihinde İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü tarafından düzenlenen İtalyan Ulusal Uzay Günü Çalıştayı, akademisyenler, ...

3 haftalık Biyoinformatik Kampı başarı ile tamamlanmıştır
Okulumuz IEEE EMBS ve CS öğrenci kulüpleri tarafından düzenlenen 3 haftalık Bioinformatics Bootcamp etkinliği başarıyla gerçekleştirilmiştir. Bölümümüz Araştırma Görevlisi Duygu ...

İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Hackathon Etkinliği
İzmir Ekonomi Üniversitesi IT Hackathon'u, 21-22 Aralık 2024 tarihlerinde üniversitenin “Create in İzmir” AB Projesi kapsamında 22 öğrencimizin katılımıyla gerçekleştirildi. ...

broadAngle İzmir Ekonomi Üniversitesi’nde
Amerika ve İzmir’de faaliyet gösteren yazılım firmalarından broadAngle’ın kurucu ortağı ve CEO’su Garrison Atkisson ile İEÜ 2017 mezunu kıdemli yazılım mühendisi ...

YENİ GÜZELBAHÇE KAMPÜSÜMÜZ
DetaylarKÜRESEL KARİYER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, dünya çapında bir üniversiteye dönüşürken aynı zamanda küresel çapta yetkinliğe sahip başarılı gençler yetiştirir.
Daha Fazlası..BİLİME KATKI
İzmir Ekonomi Üniversitesi, nitelikli bilgi ve yetkin teknolojiler üretir.
Daha Fazlası..İNSANA DEĞER
İzmir Ekonomi Üniversitesi, toplumsal fayda üretmeyi varlık nedeni olarak görür.
Daha Fazlası..