
Mühendislik Fakültesi
DOĞANIN MUCİZESİ ZEYTİNYAĞI SAĞLINIZDAN ETMESİN!

Doğanın insanoğluna hediye ettiği en değerli besinlerden zeytinin yağa dönüşme yolculuğunda 2018 – 2019 sezonu açıldı. Zeytinde 1,5 milyon ton rekolte bekleniyor. Toplam ürünün 423 bin tonunun sofralığa, 1 milyon 77 bin tonunun yağlığa ayrılacağı, bundan da 193 bin ton zeytinyağı çıkacağı ön görülüyor.
Uzmanlar, yeni sezonla birlikte mutfakların vazgeçilmesi zeytinyağının olumsuz saklama koşullarının ürünün kalitesini ve besin değerlerini azalttığına dikkat çekiyor. İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü Doktor Öğretim Üyesi Mine Güngörmüşler, zeytinyağının şeffaf cam ya da plastik şişelerde saklanması nedeniyle yağın ışık ve ısıya maruz kaldığını, bunun sonucunda da ürünün kötü tat ve koku oluşumuyla birlikte besin değerlerini yitirdiğini söyledi.
Zeytinyağının plastik ve şeffaf cam şişelerde, güneş altında saklanmaması gerektiğine dikkat çeken Güngörmüşler, “Zeytinyağları kimi zaman plastik şişeler içinde satışa çıkabiliyor. Bu şişeler, iyi temizlenmeden kullanıldığında yağlarda mikrobiyal üremeye sebep oluyor. Bu da yağın hızla bozulmasını daha açık duruma getiriyor. Bu sebeple kaynağı bilinmeyen ve plastik şişelerde satılan zeytinyağları tüketilmemelidir” dedi.
Plastik şişelerdeki yağın hangi senenin ürünü olduğu, asit oranları, saklama koşulları ve saf olup olmadığı gibi bilgilere ulaşılamadığına da dikkat çeken Güngörmüşler, markasız olan bu yağların büyük oranda tağşiş olduğu kaydetti.
‘Renkli cam şişe tercih edilmeli’
Zeytinyağının bulunduğu şişede, marka, işletme kayıt numarası, üretim ve son kullanma tarihi gibi gıda için gerekli bilgilerin bulunması gerektiğini aktaran Güngörmüşler, şunları söyledi:
“Işık, oksijen, sıcaklık, su veya nem zeytinyağının kalitesini bozan etmenlerdir. Zeytinyağı evde ışık ve nem almayan kapaklı dolaplarda saklanmalıdır. Tercihen renkli cam şişede ve bulunduğu ortam sıcaklığı 15 C civarında olacak şekilde korunmalı. Zeytinyağı içerisinde bulunan klorofil şeffaf cam şişede güneş ışığına maruz kaldığında okside olarak istenmeyen lezzetler oluşturuyor. Bu nedenle, renkli cam şişelerde, renkli cam damacanalarda, porselen ya da çelik kaplarda muhafaza edilmeli.”
HABER |TÜM HABERLER

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Klinik Mühendisi Semineri
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Biyomedikal Müdürlüğü departmanı tarafından Klinik Mühendisliği dersi kapsamında öğrencilerimize mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak sunum gerçekleştirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
BME 318 dersi kapsamında Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerine Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sayın Büşra BÖLCECİ YILMAZ tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği

ECO-Dynamics taarruz helikopteri tasarımlarıyla Teknofest Helikopter Tasarım Yarışması'nda ikinci oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Pınar Akın, Eda Nur Tetik, Kutlu Akar, Melisa Gündoğdu, Mehmet Ali Tekin, Tuna

Helikopter Tasarımıyla Türkiye İkincisi Oldular
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’ndeki 7 öğrenciden oluşan ‘ECO-Dynamics’ takımı, TEKNOFEST’te düzenlenen Helikopter Tasarım Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu.

NASA’dan İzmir’e Gelip Öğrencilerle Buluştu
NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) düzenlediği ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı iki günlük konferansta gençlerle

Maliyet ve Süreye ‘Prefabrike’ Çözüm
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, riskli yapıları sağlıklı ve çabuk bir şekilde yenilemek gerektiğine dikkat

Bina Denetiminde Hayati Uyarılar
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehirde yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından binlerce vatandaş, oturduğu binanın sağlamlığını test etmenin telaşına düştü.

'Kötü Zemin Yıkıma Bahane Olamaz'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaza dönen çok sayıda binanın proje, malzeme