
Mühendislik Fakültesi
'Proje'de ortak oldular

İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencilerinin hazırladığı 12 proje, TÜBİTAK’ın gençleri bilimsel çalışmalara teşvik etmek amacıyla uyguladığı “2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı” kapsamında destek almaya hak kazandı. Her proje için 4 bin liraya ulaşan ödenek alma fırsatı elde eden öğrenciler; biyomedikal, genetik ve elektrik-elektronik gibi farklı alanlarda danışman akademisyenleriyle birlikte çalışmalara başladı. Derslerinin dışındaki zamanlarda İEÜ’nün kampüsüne gelerek laboratuvarlarda, bazen de sınıf arkadaşlarından oluşan 3-4 kişilik gruplar halinde çalışan gençler, 1 ay içinde projelerinde hızla ilerledi. İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, çalışmaların yaz ayında da sürebileceğini belirterek, “Üniversitemizin fiziki ve teknolojik tüm imkanlarını, gün ya da zaman kısıtlaması olmadan öğrencilerimizin kullanımına açtık” dedi.
TİTİZLİKLE İNCELENDİ
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), ülke genelinde yapılan binlerce başvuru arasında titizlikle inceleme yaparak burs verilecek öğrencileri belirledi. Gençlerin ilgi duydukları alanlarda, akademisyenleriyle birlikte çalışma yaparak tecrübe kazanmasına da önemli bir katkıda bulunmuş olan TÜBİTAK, öğrencilerin ağırlıklı not ortalamasından projelerin niteliğine kadar birçok kriter üzerinde kapsamlı bir değerlendirme yaptı. İEÜ Biyomedikal Mühendisliği öğrencileri Selin Ergüç, Berna Öykü Özbey, Yaren Arkan, Eren Altınışık, Altan Kaptan, Meryem Beyza Avcı; Genetik ve Biyomühendislik öğrencileri Tolga Danışmaz, Nazlıgül Keske, Onur Ateş, Büşra Acet, Başak Buse Eren ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği öğrencisi Emre Kurt, desteklenme hakkı elde eden isimler oldu. Her projede yürütücü olarak tek öğrenci gözükürken, çalışmalar diğer öğrencilerin katılımıyla ekip olarak da sürdürülebiliyor.
HEM GELİŞME HEM ÖZGÜVEN
İEÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Aşkar, üniversite olarak araştırma projelerine büyük önem verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Aşkar, teknolojideki hızlı gelişimin etkisiyle gençler arasındaki rekabetin arttığını, hazırlanan her projenin de öğrencilerin gelişimi ve özgüvenlerinin yükselmesi açısından oldukça yararlı olduğunu belirtti. Prof. Dr. Aşkar, “Geçtiğimiz aylarda 14 öğrencimiz, TÜBİTAK’ın başlattığı Stajyer Araştırmacı Burs Programı (STAR) kapsamında desteklenme hakkı kazanmıştı. Öğrencilerimiz, akademisyenleriyle birlikte çalışma imkanı bulmuş, projeleri için burs da almıştı. Şimdi de birçok öğrencimiz, ‘2209-A Araştırma Projeleri Destekleme Programı’ kapsamında benzer bir fırsata ulaştı. Öğrencilerimiz; öğrenmeye daima açık olmalı, hata yapmaktan korkmamalı, en iyiye odaklanmalı ve çalışmaktan sıkılmamalı. Bunları sağlamak için de proje üretmeleri, akademisyenleriyle çalışmaları çok önemli. TÜBİTAK’ın sağladığı destek, öğrencilerimiz için büyük fırsat” dedi.
İŞTE BAZI PROJELER
- Öğrenci Berna Öykü Özbey ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Gülizar Çalışkan Bilgin: “Bitki özütleri kullanılarak, sağlık sektöründen çevre ve enerjiye kadar pek çok alanda kullanılabilecek nanopartiküllerin üretilmesi”
- Öğrenci Meryem Beyza Avcı ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Akan: “EEG sinyalleri kullanılarak epilepsi hastalığına ilişkin atakların önceden tahmin edilmesi”
- Öğrenci Başak Buse Eren ve Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım: “Meme kanseri mutasyonlarına yönelik kişiselleştirilmiş ilaçların belirlenmesi”
- Öğrenci Altan Kaptan ve Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Günnur Güler: “Kanser tedavisinde kullanılan monoklonal antikorlar ile bağlayıcı moleküllerin etkileşim mekanizmasının, biyomedikal optik ve bilgisayar tabanlı moleküler yerleştirme yöntemleri ile araştırılması”
PROJELERDE YER ALAN AKADEMİSYENLER
İEÜ Biyomedikal Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Osman Doluca, Dr. Öğretim Üyesi Burçak Alp, Dr. Öğretim Üyesi Günnur Güler ve Öğretim Görevlisi Dr. Gülizar Çalışkan Bilgin, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aydın Akan, Genetik ve Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Zeynep Fırtına Karagonlar, Dr. Öğretim Üyesi Işınay Ebru Yüzay, Dr. Öğretim Üyesi Cihangir Yandım ve Mekatronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Süha Bayındır, projelerde öğrenciler ile birlikte çalışıyor.
Gazete Kupürleri
HABER |TÜM HABERLER

İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Klinik Mühendisi Semineri
İzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Point Hastanesi Biyomedikal Müdürlüğü departmanı tarafından Klinik Mühendisliği dersi kapsamında öğrencilerimize mesleki gelişimlerine katkı sağlayacak sunum gerçekleştirildi.

İş Sağlığı ve Güvenliği Semineri
BME 318 dersi kapsamında Biyomedikal Mühendisliği öğrencilerine Üniversitemiz İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sayın Büşra BÖLCECİ YILMAZ tarafından İş Sağlığı ve Güvenliği

ECO-Dynamics taarruz helikopteri tasarımlarıyla Teknofest Helikopter Tasarım Yarışması'nda ikinci oldu.
İzmir Ekonomi Üniversitesi Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü'nde okuyan Pınar Akın, Eda Nur Tetik, Kutlu Akar, Melisa Gündoğdu, Mehmet Ali Tekin, Tuna

Helikopter Tasarımıyla Türkiye İkincisi Oldular
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’ndeki 7 öğrenciden oluşan ‘ECO-Dynamics’ takımı, TEKNOFEST’te düzenlenen Helikopter Tasarım Yarışması’nda Türkiye ikincisi oldu.

NASA’dan İzmir’e Gelip Öğrencilerle Buluştu
NASA Ames Araştırma Merkezi Görev Sistemleri Yöneticisi Jay Trimble, İzmir Ekonomi Üniversitesi’nin (İEÜ) düzenlediği ‘NASA’nın Uzay Yolculuğu’ adlı iki günlük konferansta gençlerle

Maliyet ve Süreye ‘Prefabrike’ Çözüm
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, riskli yapıları sağlıklı ve çabuk bir şekilde yenilemek gerektiğine dikkat

Bina Denetiminde Hayati Uyarılar
Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 şehirde yıkıma yol açan deprem felaketinin ardından binlerce vatandaş, oturduğu binanın sağlamlığını test etmenin telaşına düştü.

'Kötü Zemin Yıkıma Bahane Olamaz'
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Celalettin Kozanoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerde enkaza dönen çok sayıda binanın proje, malzeme